Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru

ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU NASIL YAPILIR?


Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nedir?

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru; temel hak ve hürriyetleri ihlal edilen kişilerin, olağan başvuru ve yasa yolları tükendikten sonra başvurabilecekleri olağanüstü bir hak arama yoludur. Bu hak arama yolunun getirilmesindeki temel neden, kanun yollarını tüketen kişilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye aleyhine açmış olduğu davalarının sayısının zaman içinde oldukça artmasıdır. 2011 yılında yayımlanan rapora göre Türkiye AİHM nezdinde en çok davası olan ikinci ülkedir. 2015 yılı sonunda açıklanan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi raporuna göre de Ukrayna ve Rusya’nın ardında 3. sıradadır. Aynı rapora göre Türkiye aleyhine yapılan başvurularda en çok ihlal edildiği iddia edilen hak ise “adil yargılanma hakkı” dır. Türkiye aleyhine hak ihlali dosyalarının artması ve Venedik Komisyonu görüşleri doğrultusunda 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması sonucunda “bireysel başvuru” yolunu açan anayasal düzlenme kabul edilmiştir. Yürürlük tarihi olan 23 Eylül 2012 tarihinden bu yana Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru yolu bir iç hukuk yolu olarak hayatımıza girmiştir.

Kimler Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Yapabilir?

Anayasada yer alan ve AİHS ile Türkiye’nin taraf olduğu ek protokoller kapsamındaki bir temel hak ve özgürlüğü kamu gücü tarafından ihlal edilen kişiler Anayasa Mahkemesine başvuru yapabilir.  Yabancı kişiler de başvuru yapabilirler ancak ihlal edilen hak yalnızca Türk vatandaşlarına tanınan (seçme ve seçilme gibi) bir anayasal hak veya özgürlük olmamalıdır.

Bireysel Başvuru Yapılabilecek Haklar Nelerdir?

  1. Yaşam Hakkı
  2. Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı
  3. Adil Yargılanma Hakkı
  4. Mülkiyet Hakkı
  5. Eğitim ve Öğrenim Hakkı
  6. Özel Yaşama, Aile Yaşantısına, Konut ve Haberleşme Hürriyetine Saygı Hakkı
  7. Serbest Seçim Hakkı
  8. Düşünce, İfade, Din ve Vicdan Hürriyeti
  9. Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti
  10. Örgütlenme ve Toplantı Hürriyeti
  11. İşkence Yasağı
  12. Kölelik ve Zorla Çalıştırma Yasağı
  13. Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık Yasağı
  14. Suç ve Cezaların Kanuniliği
  15. Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Masrafı Nedir

Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuru harca tabidir. Söz konusu harç, Harçlar Kanunu gereği her yıl yeniden belirlenir. 2019 yılı Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Harcı 364,60 TL olarak belirlenmiştir. İhlalin sebebinden; idare, hukuk ya da ceza yargısından bağımsız olarak bu harç maktu olarak belirlenmiştir. Başvurucunun bireysel başvurusu için harcı ödeyemeyecek durumda olması ve bunu belgelemesi durumunda adli yardım talebinde bulunması ve harçtan muaf olarak başvuru yapması mümkündür. Başvurunun Anayasa Mahkemesine doğrudan yapılmaması halinde başvurunun yapıldığı makamca uygun tutarda bir posta ücreti de alınabilir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Süresi Nedir

Kanunda idari ya da yargısal bir başvuru yolu gösterilmesi halinde yargı yollarının tüketilmiş olmasından; herhangi bir yol öngörülmemiş olması halinde ihlalin öğrenilmesinden itibaren 30 gün içinde bireysel başvuru yapılmalıdır. Bu süre hak düşürücü süredir. 30 günlük süreden sonra yapılan başvurular inceleme yapılmadan reddedilir.

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Nasıl Yapılır?

AYM başvurusu bizzat başvuran, kanuni temsilcisi  ya da avukatı tarafından yapılabilir. Hak ihlali iddiasına dayanak olan belge asılları veya onaylı suretleri ile ilgili diğer belgeler başvuru formuna eklenmelidir. Kişi başvurusunu Anayasa Mahkemesine doğrudan yapılabileceği gibi mahkemeler ya da Türkiye Cumhuriyeti yurt dışı temsilcilikleri aracılığı ile de yapılabilir. Anayasa Mahkemesine başvuru mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır.

Anayasa Mahkemesi Başvuru Üzerine Nasıl Karar Verir?

Başvuru ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından ne kadar sürede karar verileceğine ilişkin herhangi bir süre belirlenmemiştir. Başvurular tarih itibariyle sıraya alınır ancak bu sıralama kesin değildir. Aciliyeti olan hususlar ile ilgili olarak öncelikle karar verilebilir.

AYM başvurusu, yeniden temyiz incelemesi yapılan bir kurum değildir. Yalnızca, yukarıda sayılan temel hak ihlali iddiaları ile ilgili karar verilebilir. Bireysel başvuru üzerinde öncelikle komisyonlarda kabul edilebilirlik yönünden karar verilir. Kabul edilebilirlik kararı verilmesi üzerine başvuru dosyası Mahkeme Bölümlerine intikal ettirilir. Yapılan inceleme neticesinde bir hal ihlali bulunduğunun tespiti halinde Anayasa Mahkemesince ihlalin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere de hükmedilir. Bu durumda ihlalin mahiyetine ve sonuçlarına göre yeniden yargılama kararı verilebileceği gibi, başvurucu lehine uygun bir tazminat ödenmesine de hükmedilebilir.

Anayasa Mahkemesinin Bireysel Başvuru Kararlarına İtiraz Edilebilir Mi?

Bölüm ve Komisyonlarca verilen “kabul edilebilirlik” ve “esasa ilişkin kabul ya da ret” kararları kesindir. Ancak bireysel başvurunun idari yönden reddine ilişkin kararlara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. Bu itiraz Komisyonlarca kesin olarak karara bağlanır. İtirazın kabulü halinde yeniden ret kararı verilemez.

Bireysel Başvurudan Sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvurulabilir Mi?

23 Eylül 2012 tarihinde bireysel başvuru yolu, hukuk sistemimiz içinde bir “iç hukuk yolu” olarak yerini almıştır. Başvurunun reddi halinde ya da kabul edilse dahi hak ihlalini karşılamaya yeter ölçüde olmaması halinde AİHM’e başvurmak mümkündür. Anaysa Mahkemesine başvuru, AİHM’e başvuru yapılmasına engel değildir.

Av. Burak Eğri

“Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru” için 33 yorum

  1. Çek kanunu ile ilgili aihm e başvuru yapabilirmiyiz özellikle şu an ortalıkta kayyum ların cirit attığı ve 15 temmuzu görmüş bir ülkede böyle bir kanun çok saçma oldu bence bununla ilgili bi yorum yaparsanız çok sevinirim tskrlr

  2. Merhabalar, iyi çalışmalar. Görülen bir davada (aracın arka trkerleğinin birinin ayak üstünden geçmesi) bilirkişi sürücüyü tali kusurlu, davacıyıda asli kusurlu buluyor. Adli tıp ise eşit kusurludurlar diyor. Dava sonucunda ise tüm mahkeme masrafları ve karşı taraf avukatının masrafları ve artı ceza sürücüye veriiyor. Bilirkişinin davacıya asli suçlu demesine rağmen, adli tıbbın eşit kusurludurlar demesine rağmen her şeyin tüm masrafların sürücüye yüklenmesi doğrumudur. Bu karar anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olmuyormu. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkımı kullanıp, bir şeyler yapabilirmiyim. Zira zaten ödeme gücüm yok, işim yok ama böyle bir karar sonrası, kesin hüküm de olduğu için ilk aklıma gelen Anayasa Mahkemesi oldu. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla.

  3. Esim 6 aylik uzaklastirma karari aldirtti. Butun iddialari net bir sekilde yalan ve iftiradir. Elimde bircok kanit ve sahit olmasina ragmen itirazim reddedildi. Bosanma davasi ve suc duyurusunda bulundum, ama yine de 6 aylik cezayi cekmek zorundayim. Hakkimi Anayasa mahkemesinde arayabilirmiyim. Tum delillerimi itiraz dosyamda sunmustum. Ne sekilde hareket etmeliyim, Basvuru ornegi nerden bulabilirim. Basvuru ve sonraki masraf toplami ne kadar tutar. Basvurumu yerek bir mahkeme araci ile yapabilirmiyim

    iyi calismalar

  4. Ben polis memuru olarak görev yapmakta iken tek gözümde meydana gelen kitle yüzünden gih memurluğuna geçtim.2015 Ekim ayında da malulen emekli oldum.Bir sene sonra iyileştiği mi gerekçesiyle EGM ye başvuru yaptım tekrar mesleğe dönmek için fakat olumsuz yanıt verdi.Bende idari mahkeme ye dava açtım reddedildi itiraz ettim bölge idare mahkemesi de ret kararı verdi.Simdi tek yol Anayasa mahkemesi görünüyor sizce kazanma şansım var mıdır.

    1. Merhaba,
      Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolunda esas davanızda haklı olup olmamanız değerlendirmesinden ziyade, anayasal bir hakkınızın ihlal edilip edilmediği konusunda bir inceleme yapılmaktadır. Bu nedenle dosyanızın detaylı tetkiki yapılmadan bir fikir beyan etmek doğru olmayacaktır. Konu hakkında bir hukukçudan profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.

  5. BEN 05/07/2012 TARIHINDE BIR arsa aldim vekaletname ile yanlız 50 milyar peşin verdim 20 milyarda babası kizisina senetle ve protokol ödeme yaptım
    Adam kizisina vekaletname vermiştir ve tapuda devri aldim o dönemler borcumuz satanlara verdik arada 75 sonrasında hem savcılığa suç duyurusunda hemde bana tapu iptali davası açtılar bu MAHKEME 6asliye hukuk mahkemesi hakimi karşı tarafı haklı buldu ve ödediğim param da ve yaptığim masrafları hariç
    Konu geleceğim mal sahib-i kizisina 10 arayile malları satması ve işlem yapması icin vekaletnamevermiştir noterde arada 20 sonrasi birdaha notere giderek bu seferde kizisina ıkinci bir vekaletname vermiştir bu vekaletname verdiği tarihinde 5 sonrasında adam akli melekleri yerinde yok bahanesi ile iddiaların hic bir aslı bir bölü dört düşük aldığım iddası dava açtılarADANA aldıkları raporu aklı melekelerini yerinde vermiştir 1.5 yil sonra iktısat raporları davacılar aleylerine karar verdi ve tapu tescilli aldığım kişi tesciline dedi ben ne yapmalıyiz yargıtay davacılar aleylerine verdi birdaha karar düzeltmem hakkım gönderdim red geldi
    MAHKEME hâkim ve yaptigiz araştırmalara göre iktısat raporları rüşvetle görevlerinde ihraç edilmiştir ama karar düzeltmem red geldi ne verdigiz paramda nede YAPILAN duruşmalarda kendimiz ifâde edemedim adam öldü asil mal sahibini adam oz kizi vâsi aldi bu dava açtılar ayni hakim vasi karar veren hâkim oda görevinde ihraç edilenlerin arasında gazetede yayınlandı avukatım dosyada çekilme verdi ve adamda senet almıştım satis tarihli avukatım senedi mahkemeye vermedi mahkeme bitti senedikayip sonrasinda bulunduğu soyledi ben ne yapmalıyiz çocukların hakkında gitti devletinizin noterliği ve adana vermiş olduğunu raporları hic BIR kayda almadılar adam DAHA ÖNCESİ tetbirlerin bizzat kendisi kaldırmış ve satışa vermiştir noterdebu konuda yardimlariz bekliyorum avukatım YOK telefonu 0535*******dir anayasa mahkemesi başvursa ne olur aceba

  6. MERHABA Çek kanunu ile ilgili aihm e başvuru yapabilirmiyiz.5 adet çek davam var 3 tanesi sonuçlandı çeklerden dolayı ceza çıktı.zaten ödeyebilecek durumda olsaydım ödeyecektim esnaflık yapıyorum.istinaf mahkemesine başvuruda bulundum henüz sonuçlanmadı.4 ay geçti bugün yarın sonuçlanıristinafta mahkemenin kararına uyar diyorlar.bu davalar sonuçlanınca aihm”e bireysel başvuruda bulunma imkanım varmıdır.ilginiz için teşekkürler

    1. Merhaba,
      Yargılamada bir hak ihlali olduğu kanaatindeyseniz kanun yollarının tüketilmesiden itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilirsiniz.

  7. 1 yıl önce boşandım beni en yakın arkadaşımla aldattı ve mahkemeden her ikisinin watsap facebook telefon dökümlerini istedim buna rağmen boşandığım insana nafaka ve tazminatla mükafatlandırdı haklıyken haksız oldum Şimdi de nafaka ödemediğim için icra ceza mahkemesinden tebligat geldi 10 gün sonra mahkemeye çıkcam hapis cezası da var diyorlar yardımcı olurmusunuz ne yapmam lazım ve 1.5 yıldır işsizim teşekkür ederim

    1. Merhaba, işsiz oluşunuz nafaka ödeme yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmaz. Nafaka miktarının azaltılması için bir dava açma hakkınız bulunmaktadır.

  8. Merhaba, bölge idare mahkemesinin kesin kararını Anayasaya taşıyabilir miyim? yoksa Danıştay’a mı açmam lazım önce, kesin karar olması nedeniyle şimdi nereye dava açacağımı bilemedim, bilgi verebilir misiniz

      1. çok teşekkür ederim. bütün evraklar asıl mı olması lazım Anayasa Mahkemesine başvururken yoksa bir kısım fotokopi bir kısım asıl olsa olur mu. dava açarken falan bazı asıllar gitti çünkü.

  9. Merhaba avukat bey bizim dosya miz yargıtay da onandı ve avukatlarımız da dahil olmak üzere haksızlık oldgunu dusunuyorlar ve anayasa mahkesıne basvuru yaptık suan komısyonlar onunde incelemede yazıyor ne demek acaba ne zaman sonuclanır 6 ayı gecer mi

    1. Anayasa Mahkemesinde son yıllarda artan dosya yoğunluğu nedeniyle inceleme süreleri de maalesef uzamış durumda. Bu nedenle bir süre tahmini yapmak çok zor.

  10. Öncelikle merhabalar..
    1 Ekim 2014 tarihinde MEB’de göreve başladım..
    Atama nakil yönetmeliğine göre 30 Eylül tarihi itibariyle 3 yılını tamamlayanlar, tayin olabilmektedir.
    30 Eylül 2017 tarihli atama sürecinde yaptığım tayin başvurusunu, Milli Eğitim Bakanlığı kabul ettiği halde.. İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının keyfi tutumları nedeniyle tayin işlemim gerçekleşmemiş.. 1 yıl gecikmeli olarak tayinim sonuçlanmıştır..
    Konu ile ilgili olarak açtığım davalar.. istinaf mahkemesi dahil.. olumsuz sonuçlanmıştır..

    Sizden öğrenmek istediğim husus şu ki;
    1) 3 yıl 1095 gün olduğuna göre, 1096 gün çalışmış olmama rağmen, çalışma süremin 3 yıl sayılmaması..
    2) İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarının tamamen keyfi tutumlarına yaptığım itirazın, adli mercilerde sonuçsuz kalması..
    3) Milli Eğitim Bakanlığının yapılan yanlışlığı, tarafımca yaptığım itirazlar sonrasında farkedip.. 2018 atamalarında gerekli önlemleri almasına rağmen..

    Hukuk önünde, haklılığımı ispatlayabilmem hususunda.. bana yardımcı olup olamayacağınız yönünde bilgi almak istiyorum..

    İlgi ve alakanızdan dolayı teşekkür eder.. iyi çalışmalar dilerim..

    1. Vermiş olduğunuz bilgilerden hatalı bir netice oluştuğu izlenimi edindim. Bireysel başvuru yolu bir temyiz makamı değildir ancak hak ihlali olduğu düşüncesindeyseniz başvuru yapmanız yararınıza olacaktır.

  11. tarafıma açılan BELGESİZ Alacak davasını yerel mahkeme konusu değiştirilip tazminat davası şeklinde karar verilmesi sonrası, yargılamanın yenilenmesi adına açtığım,haklı nedenlerimi belgelediğim ve davama emsal teşkil edecek ANAYASA mahkemesi kararını sunmama rağmen yerel mahkeme iade-i muhakemenin kanuni sebeplerden olmadığı yönünde red kararı verdi. Sorum şudurki.. Önceden yazılı delile dayanmayan verilmiş alacak davası kararının tazminat davası şeklinde verilen onanan kararın sebeplerinin yanlış olduğunu belirten ANAYASA MAHKEMESİ kararı davama emsal olması adına bağlayıcılığı olması gerekmezmi ? SAYGILARIMLA…

  12. Merhabalar arkadasimla dukkan devri karsiliginda her ikimizde enet imzaladik 10 yil 2 ay gecti seneti imzaladigimiz kisi bize dukkani devreden kisiydi oa kifaciydi yalniz senetini arkadasinla yollicam dedi dukkandan beni kovdu seneti beraaber imzaladimiz arkadasima verdi arkadasimda 2/3 ay calistifip kacti seneti imzaladimiz kisi 1 avukat arkadasna vermis senetleri halen icrada bir yardimci olurmusunuz rica etsem

  13. İcra dairesi ist beyoglu degerli avukatim icra dairesini ve ilini yaz demistiniz saygilarimla efendim cevabinizi beklerim

  14. İyi günler Avukat bey,
    Bir ceza tazminat dosyası süreden ret olarak – 2 ay içinde değil de 1 sene içinde açıldığından süreden reddoldu- 12.06.2018 de kesinleşmiş. Müvekkil’in eski adresine 05.02.2019 tarihinde ise defterdarlıktan karşı vekalet ücretinin ödenmesine ilişkin yasal bildirim bırakılıyor(sadece zarf bırakılıyor , yasal bir tebligat yapılmıyor ). Mahkeme kararı kesinleştiğinden bu karşı vekalet ücreti için AHM ye gitmeyi planlıyorum. Bu konuda fikriniz nedir? Paylaşırsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

  15. Konu haksizliga ugramam merhaba gununuz aydin isleriniz kolay cumaniz mubarek olsun cok degerli saygideger avukatim burak bey oncelikle burada biz magdurlara yardimci olup magduriyetlerimizi gidermek amaciyla degerli vakitlerinizi ayirdiginiz icin tesekkurlerimizi bir borc bilir saygi ve hurmetletlerizi sunuyoyoruz konum az uzun olacak ama konuyu genis capli izah edeyim degerli avukatim .istanbul avrupa yakasinda kucucuk bir dukkan vardi bu dukkani 1 baskasi kiraya almis kiralamis 1 kac ay calistirmis sonra burayi baska birine kiraya vermis oda calistiramamis yine tutmus baska birine kiraya vermis nihayet burdan ilk dukkani kiralayan kisi zarar etmis soyledine gore biz 2 arkadas olarak bu dukkanin kiraya verilceni duyduk gidip kendisiyle gorustuk pesinatsiz ayda bin tl taksitle 10 ay senet imzalayip 10 taksitle aldik biz 2 arkadas ben borclu arkadasimda kefil olmak suretiyle aldik ama dukkani bize devreden kisiye dedikki seneti imzalamadan bak biz sana bu seneti veriyoruz ama bize dukkani resmi olarak elektrik su dogalgaz vergi muhasebe kira yazarkasa gibi resmi islerini uzerimize devretmen suretiyle veriyoruz eger bu devir islemleri olmadigi takdirde senetlerimizi alir ve senetlerimiz gecersizdir aksi takdirde hakkinda islem baslafiriz dedik oda tamam anlastik dedi ve dukkani biz alirken dukkan calismiyor kapaliydi belki 3 ay belki 5 ay kapaliydi dukkanda bulunan malzeme ise 1 tost makinasi bozuk vaziyette 1 derme cakma doner ocagi 8 sandalye ve 3/4 mini masa 1 mini mutfak tezgahi derme cakma 8 /10 tabak 13/15 catal kasik 3/5 tuzluk ve dukkanin elektrik su borclari odenmemis vaziyette dukkanin 2 kirasida odenmemis durumda bu sekilde aldik ise daha baslamadi senetleri aldi gitti biz bu kisiyi telefonla 1 haftadir ariyoruz abi gel ise baslicaz su dukkanin devrini saglayalim ustte bahsettigim resmi islemlerimizi yapalim tamam tamam deyip surekli oyaliyor gelmiyor dukkanin islemlerini yapmaya dukkan sahibi geldi tesadufen slm aleykum slm dedik siz kimsiniz dedi abi biz burayi kiraladik dedik dukkan sahibi dediki kardesim iyi guzelde benim dukkanimi bana sormadan benim rizami almadan nasi olurda size kiraya verir dedi ben dukkanimi kiraya vercem ama peynir isi yapan birisi var ona vercem dedi iyide abi biz senet verdik bu kisiye dedik beni baglamaz senetinizi vermek zorunda almadiniz dukkana parami odiceksiniz soyleyin ona senetinizi versin ve sizde basinizin caresine bakin dedi gitti ve biz bu seneti verdimiz kisiyi arayi arayi 1 aksam geldi esiyle oturduk dukkanda seneti beraber imzaladigimiz arkadasla beraber abi hadi su islemlerimizi resmilestirelim ise baslicaz dedik bana cevabi su oldu arkadas beni cok sikistirip bunaltiyorsun sana dukkan falan vermiyorum cik git dukkanimdan senetlerinide bu senete kefil olan yani ortak olan arkadasinla sabah yollarim dedi dukkani sana vermiyorum bu arkadasina seneti beraber imzaladiniz arkadasina veriyorum hemde onun maasinida ben vercem dedi benim bu seneti imzaladigimiz arkadasim sabah gitti dukkani acti esiyle birlikte ise basladi calismaya ve carsi icinde 1 urfali 2’inci katta 1 muhasebeciye defter actirdi 3/ay falan calistirdi dukkani muhasebeci parasida odememis ve dukkani ilk aldimizda bu seneti beraber imzaladimiz arkadasimin ozaman fortis bank vardi bankaya kredi karti borcu vardi benden borc istedi bende dedimki biliyorsun kardesim param yok dedim ozaman bana borc bul kredi kartimin borcunu odeyim dedi bende gidip kizim ozaman 1 fabfikafa calisiyor 3/5 gurus birikiminden 1 bilezik yapmisti onu istedim kizimdan aldik bozdurdum makbuz ve fisiyle birlikte arkadasima verdim bak krdesim kizima su tarihte parasini odiceksin dedim tamam namus seref sozu odicem dedi gidis o gidis oddmedi o gunun parasi 675 tl 10 yil 2 ay gecti simdi kendisi ege taraflarinda kayip gunler aylar gecti seneti imzalamamizin ustunden 1/1,5 yil gecti doktordan ciktim geliyorum 1 baktim telefonum caliyor actim buyrun efendim ben afalancinin avukatiyim senet imzalamissiniz nicin borcunuzu odemiyorsunuz dedi bende gerekeni soyledim avukat beye daha aramadi ve aradan 2 yil gecer gecmez bu seneti imzaladimiz kisi beni bir kez aradi nicin borcunuzu odemiyorsunuz dedi gerekeni soyledim abi sen senetlerimi arkadasimla yollicaktin 2 yildir ben seni ariyorum hep bahane mazeret yapip yollamiyorsunda nicin arkadasin olan 1 avukata verdin senetimizi dedim teli kapadi aradan 2 ay gecti gecmedi bir tanimadigim numaradan beni yine bu seneti alan kisi tekrar aradi borcunu nicin odemiyorsun sana yakalatma karari ckarcam dedi yine teli kapadi 1 ay gecti gecmedi 1 baktim postaci kapiyi caldi 1 avukattan icraya verildimize dair ihtarmame bu gibi senetler icraya verilince ilamlimi ilamsizmi oldugunu sizler daha iyi biliyorsunuz degerli avukatim ve aradan tam 10 yil 1,5 ay gecti simdi ise E devlet uzerinden baktigimda borclu ve dosya acik gorunuyor buda beni halkimizla ozel kurumlar kamu sektorleri ve devletimizle olan iliski yazisma islemlerim icin beni zora sokmakta psikolojik bir baski uzerimde ve bu senet yuzunden esimden ayrildim mahkemede surekli doktora gidiyorum mide ameliyatlisiyim golerimden rahatsizim uzak yakin larak seker rahatsizligim sol kulagimda duyamamazlik 1 is kazasindan dolayi ve su andada 8yildir yaklasik hep ilacla dogal gontemlerle idare ediyorum bel fitigim var bel fitigimdan ameliyat olmam gerekiyor param yok olamiyorum issizim fazla ayakta duramiyorum ssk guvencem yok bu durum sagligimida olumsuz yonde etkilemekte bu senetle ilgili ben ve arkadasim 10 yil 1,5 ay icinde tek 1 defa gelen o icra ihtarnamesine 4 is gununde 1 tl icra dairesine odeme yaparak icraa daresine verilip o karsi avukatin icra dairesine gonderilmek uzre soyle 1 itirazda bulunduk 110′ ar lira dilekce ucreti vererek imzaladigimiz seneg dukkanin devri karsiliginda verilmis olup dukkanin devri saglanmadigi icin haksiz senetlerimizi takibe koymustur kisi kisinin hakkinda sikayet haklarimizi gizli tutuyoruz sagligim bozuk tedavi gormekteyim issizim uzerimize kayitli 1 sey bulunmamaktair dolandirilmakla karsi karsiyayiz dedik 1 nusha icra dairesine
    1 nushadada bizde bulumnak uzre yolladik karsi avukata ulasti ve bu 10 yil 1,5 aydan buyana ne ihtar ne arayan soran var ne yazikki ornegin uzerime 1 sey olsa aninda el koyacaklardir bu seneti imzaladimiz arkadasim ne 1 daha ilgilendi ne aradi sordu kayiplarda o tarihten bu tarihe kadar karsi avukattan gelen 1 evrak yok bu konuyla alakali bu karsi avukattan beni icradan kaldirmasini senetimin tarafima iadesini kosulsuz sartsiz nasil alabilirim gostereceginiz ilgi alakaniza yardimlariniza simdiden tesekkurlerimi 1 borc bilir saygigla sukranlarimi sunarim degerli burak bey saygi deger avukatim cevabinizi arz ve rica diyorum

  16. Tüketici Hakkı kapsamında da bir başvuruda bulunulabilir mi dersiniz ? Anayasa mahkemesinde devletin tüketiciyi koruması ile ilgili olarak bir husus bulunuyor malumunuz ?

  17. 2011 yılında fem dershanesi yurduna
    il Özel idaresi tarafından ihale edilerek kiraya verilen, ilçede bulunan mülkiyeti il özel idaresine ait binanın 17 aylık kirasını, ben ilçe özel idare müdürü olarak, fem dershanesinden tahsil etmeyi unuttuğum ve görevi ihmal ettiğim gerekçesiyle gecikme faiziyle beraber 54000 lira kamu zararıni odemem için tarafıma rücu edildi. İcra takibi başlatıldı. Asıl borçlu olan fem dershanesinin ilçedeki gayrimenkulü KHK ile hazineye devredildiği den dolayı borçludan tahsil etme imkanı kalmadı. Borçlu firmanın malına el konurken aktiflerin el koyup pasiflerine, borçlarina sahip çıkmamak (özel hukuk kurallarının uygulanması ) anayasaya aykırılık teşkil etmez mi?. Bunun için Anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilirmiyim. Arz ederim.

  18. Merhaba,
    Velayet hakkı annede bulunan kızımın babası ile görüşmemesi ve babasının soyadını kullanmak istenmemesi dolayısı ile açtığım davada mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Ancak nüfus müdürlüğünün yargıtaya dosyayı taşıması ile karar bozulmuştur. Direnme kararımızda maalesef reddedilmiştir. Dava kapanmıştır. Aradan 4 yıl geçmiştir. Ve ben davayı Anayasa Mahkemesinde yeniden görüşülmesi için kızımın vasisi olarak Bireysel Başvuruda bulundum. (2018′ in kasım ayında). Davada kızım’ ın okulda ve çevresinde yaşadığı olumsuz psikolojik etkilerine yer verdim. Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık (Anne ve baba eşit haklara sahiptir.) ibaresine yer vermedim. Çünkü bu davayı kızımın isteği ile yürütüyorum. Yani benim için babasının veya herhangi bir isim soyisim değişikliğinin bir anlamı yok. Bu durum davanın reddine sebep olurmu? Ve bu dava tahmininiz ne kadar sürer ? Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler,

  19. Merhaba iş davası açtım milli eğitim müdürlüğü aleyhine bütün delilleri sundum mahkeme 10 yıldır sonuçlanmadı bu yıl sonuçlandı 11.yilini doldurdu Yargıtay’a gitti Yargıtay muhtemelen temmuz 2019 da dosya yi ele alacak.anayaysa mahkemesine bireysel başvuru yapsam kazanır mıyım . makul yargılama süreci aşıldığı icin.saygilar.

  20. Ben İş Kurumunda çalışıyorum. Alakasız bir telefon görüşmesi ile adım ihaleye fesat karıştırma dosyasına girdi. Bu dosyada sanık olduğum için kurum müfettiş gönderdi. Bir delil ispatı olmadığı halde kanaat getirdim deyip beni il müdür yardımcısı iken idareci olamaz deyip eğitim uzmanlığına atanmamı sağladı. İdare mahkemesi de bu dava devam ettiği için başvurumu reddetti. İstinaf mahkemeside bu mahkeme sonucunu beklemeden kararı kesin olarak reddetti ve kesinleştirdi.
    Bana danıştay a gidemeyeceğim söylendi.
    Ben bu mahkemeden yani ihaleye fesat karıştırma dosyasından beraat ettim. Ama bir kanaatle görevimden olmuş oldum. İdare mahkemeside kesin olarak reddedince hukuk yolum kapandı.
    Anayasa mahkemesine gidebilir miyim. Ne yapabilirim.

  21. Iyi gunler iyi calismalar
    3 yil once tutuklandim. 8 ay tutuklu kaldim bu sure zarfinda annemi kaybettim. Cenaze merasimine gitmek istedigimi belirttigimde izin verilmedi. Gecen ay benzer durumdaki bir basvurucu icin anayasa mahkemesi hak ihlali oldugunu belirtip tazminat icin hukum vermis. Ben boyle bir hakkim oldugunu yeni ogrendim. Bende anayasa mahkemesine basvuruda bulunabiliyor muyum. Basvuru suresi gecti diyerek red edilir miyim

  22. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacağım posta masrafı ne kadardır? Harç giderini 364 tl olarak gördüm ama posta masrafının ne kadar olduğunu bulamadım.

  23. 2016 da başla bi partinin aracılığı ile 7 sene uzman çavuşluk yapıp hakkımı kullanarak devlet memurluğuna atandım o seneki seçimlerde başka bi partinin kazandı ve kazanan parti hiçbir neden sunmadan memur işine son verdi ilk mahkemede geri kazandık ve işimize geri alınarak sağlık bakanlığına atamamız yapıldı karşı taraf geri mahkeme açarak mahkeme siyasi gücünü kullanarak kararı değiştirdi şimdi ise istanbul dan hukuk bürosu anlaşıp anayasa mahkemesine başvurduk sizin de bu konuda düşüncelerinizi almak istedim bide komisyon önünde incelemede ne demek ??

Avukata Sor

Diğer okurlarımızın da faydalanması amacıyla sorunuz bu sayfada yayımlanacaktır. İletişim bilgileriniz gizli tutulacaktır.

Sorunuzla ilgili ek bilgi almak veya bilgi vermek için size ulaşabiliriz. Telefon numaranız gizli tutulacaktır.