2018 Yılı Tüketici Parasal Sınırlar

2020 YILI TÜKETİCİ BAŞVURU PARASAL SINIRLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2018 Tüketici Başvuru Sınırı

7063 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 20.12.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan düzenleme ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. maddesinde değişiklik yapılarak;

  • İlçe tüketici hakem heyeti için belirlenen 2.000-TL sınır 4.000-TL’ye yükseltilmiştir.
  • İl tüketici hakem heyeti için belirlenen 3.000-TL sınır 6.000-TL’ye yükseltilmiştir.

31.12.2017 tarih 30287 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile yukarıdaki maddede belirtilen tutarlar, 2017 için tespit edilen yeniden değerleme oranında (%14,47) arttırılarak aşağıdaki şekilde güncellenmiştir. 01.01.2018 tarihinden itibaren tüketici başvurularında aşağıdaki tarifeye göre görevli yer belirlenecektir.

  • 4.570 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olan illerde 4.570 TL ile 6.860 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6.860 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4.570 TL ile 6.860 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir
  • 6.860 TL üzerindeki tüketici uyuşmazlıklarının tamamında Tüketici Mahkemesi görevlidir.

İlgili yasal düzenlemeler aşağıdaki gibidir;

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7063                                                                                             Kabul Tarihi: 6/12/2017

MADDE 11- 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Değeri” ibaresi “Tarafların İcra ve İflas Kanunundaki hakları saklı olmak kaydıyla; değeri” şeklinde, “iki bin” ibareleri “dört bin” ve “üç bin” ibareleri “altı bin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


6502 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNUN

68 İNCİ VE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİNİN

6 NCI MADDELERİNDE YER ALAN PARASAL SINIRLARIN

ARTIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen parasal sınırların, 11/11/2017 tarihli ve 30237 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 484)’nde 2017 yılı için yeniden değerleme oranı olarak tespit edilen % 14,47 (yüzde on dört virgül kırk yedi) oranında artırılarak yeniden belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları ile 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Parasal sınırlar

MADDE 3 – (1) 2018 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri:

a) 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirası ile 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirası ile 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

görevlidir.

Yürürlük

MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

“2018 Yılı Tüketici Parasal Sınırlar” için 47 yorum

  1. Kredi masrafı iadesi için tüketici hakem heyetine başvuracağım. Burda paranın benden alındığı tarih mi önemli yoksa şimdiki rakam mı baz alınacak. Yardımınız için Teşekür ederim.

    1. Başvuru için kanunen bir tutar belirlendiği durumlarda başvuru tarihindeki miktar dikkate alınır. Kredi masrafı iadesi için banka aleyhine yapacağınız başvuruda da başvuruyu yapacağınız tarihteki miktarlara göre uyuşmazlığın çözüm yerini belirlemelisiniz.

  2. Merhabalar,
    Ben bir Bankayla olan uyuşmazlık konusu için Tüketici mahkemesi sıfatıyla 8 Eylül 2017 tarihinde Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtım.Rakam o zaman için Hakem heyetlerine başvuru sınırının üstünde olduğu için.
    20/12/2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan yeni limit ise benim dava konusu değeri karşılayacak miktarda. Dava da daha ön inceleme duruşması yapılmadı.Acaba bu aşamada davadan vazgeçip veya feragat edip İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabilir miyim veya hukuki olarak bu durumda ne yapmamı önerirsiniz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba,
      Tüketici başvurularında görevli yerin belirlenmesinde başvuru tarihindeki tutar esas alınır. Tüketici hakem heyeti parasal sınırının sonradan değişmesi sizin durumunuzu etkilemez. Açmış olduğunuz davadan feragat etmeniz halinde ise dava aleyhinize sonuçlanmış gibi yargılama giderleri ve avukatlık ücreti ödemenize hükmedilebilir. Bu nedenle davaya devam etmeniz lehinize olacaktır.

  3. Merhabalar, 3 hafta önce internette outlet bir firmadan 2 adet nevresim takımı sipariş verdim
    elime yeni ulaşan kargonun içinden kullanılmış eski yamalı yastık kılıfları çıktı bunun ve Benim gibi yaklaşık 200/300 kişiyi kandırmışlar sanırım çok yüksek bir meblağ olmadığı için kimse mahkemeye başvurma gereğinde bulunmamış ben bu dolandırıcıların bir an önce yakalanmasını ve cezalarını çekmesini istiyorum tüketici hakları bununla ilgilenir mi acaba?

    1. Merhaba,
      Bu konu ile ilgili iki şekilde hareket edebilirsiniz:
      1- Eğer bir dolandırıcılık eylemi olduğu düşüncesindeyseniz Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunabilirsiniz.
      2- Size teslim edilen ürün ile ilgili olarak yazımızda belirtilen parasal sınırlara göre belirlenecek görevli hakem heyetine müracaat edebilirsiniz.

  4. 2014 te çıkan yönetmelik 2009-2011 yıllarında ödenen nakit çekim ücretlerini kapsamadığına göre iadesini isteyebilirmiyim ? Bu konuda emsal kararlar varmı ? 19 HD.nin 2015 tarihli bir kararını gördüm tam bir saçmalık, bankanın ATM de tuttuğu paranın faizinden vazgeçmesinin karşılığı olarak nakit çekim ücreti alma hakkı olurmuş çünkü banka kar için çalışırmış. Kredi kart sözl. imzalayan tüketici zaten çok yüksek faiz kabul ediyor, nakit limiti de varsa banka zaten ATM de para bulundurmak zorunda ayrıca 19.HD herhalde şubelerden de işlem yapıldığını ve nakit çekim ücreti alındığını bilmiyor. Banka zaten şubede para bulundurmak zorunda, ayrıca bu karar 2008-2012 arası yapılan işlemleri kapsamaz diye düşünüyorum. Cevabınız içim şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba,
      Bilgi talep ettiğiniz hususlar detaylı bir şekilde inceleme gerektirmekle birlikte hukuki danışmanlık kapsamına girmektedir. Bu konuda bir avukattan mesleki yardım almanızı tavsiye ediyoruz.

  5. merhaba
    11.12.2017 de teknosadan tv aldım 25 aralık 2017 de lg elektronık memnunıyet anketı cercevesınde benı aradı memnunmusunuz diye sordu tv logo etrafında karanlıklar goruyorum diyince cektiğim resimleri kendilerine yolladım servis geldi tv yı aldı baktı sonrada bana bunun kullanım ayarları ile alakalı oldugunun kendısının tavsıyesı olan ayarlarda kullanmamı ıstedı bende o ayarlarda da gorursem aynı seylerı ne olacak dıye sordugumda o zaman tekrar goruselım dedıler. şimdide bunların olabılecegını dıyolar lg nın kendısıde servısın kullandıgı cumlelerı sarfedıp konuyu kapatmağa çalısıyolar. urun 8130 tl ben bıldıgım kadar tuketıcı MAHKEMESİ ne basvurmam gerekıyo .peki bu mahkemeye baskabır odeme yapıcakmıyım. eğer ödeme yaparsam kazanmam durumunda karsı taraftan alacakmıyım bi yol çizebiirmisiniz nasıl hareket etmelıyım

    1. Merhaba,

      Uyuşmazlığınızın konusu miktar itibariyle tüketici mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Dava için sizden harç alınmayacaktır ancak hesaplanacak gider avansını peşin olarak mahkeme veznesine yatırmak zorundasınız. Davanın kısmen kabulü halinde karşı tarafın da avukat tarafından temsil edileceği göz önüne alındığında karşı tarafa avukatlık ücreti ve yargılama gideri ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle davanızı bir avukat marifeti ile yürütmeniz yararınıza olacaktır.

  6. Engelli fatura üzerinde Cep telefonu aldım Yalnız öğrendim de Engelli fatura üzerinde Telefon verilmiyor TURKCEL bayi Dolandırdı faturalar yüksek geldi Aynı gün telefon iade ettim almadı İhtarname yolladım,Cevab gelmedi Turkcel bayi Tüketici mahkemesine vermiş %94Rapor var epilepsi unutkanlık vardı sözleşmeye okumaya imza atdım Tüketici hakem heyeti beni haklı buldu kararda ücret yazmıyor uyuşmazlıkta 2000 TL yazmişlar ödedim faturaların iadesini Tüketici mahkemesine verirmi

    1. Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı hem tüketicinin hem de satıcının dava açarak itiraz etme hakkı vardır. Bu nedenle süresi içinde dava açılması mümkündür.

  7. merhaba kolay gelsin ben işitme cıhazı aldım satıcı firma yetkilisi cıhazını bir saat özelliklerini anlattı benim son vereceğim parayı zor öğrendim anlaşmamız cıhazın kullanma talimatı cımazın bılgileri ve faturayı görmem ama bunların hiç biri olmadı 2500tele ödedim zorlamalarıma rağmen büralarından başka bir şey almış gibi fatura getirdi sonuçta sskuruma gidip sordum 900tl altında fatura kesip vermiş kurum bana 675tl verecek ben cebimdeki faturamı kurumdaki mi geçerli bunu öğrenmek istiyorum

    1. Merhaba,
      Cihazı aldığınız işletmeyi Maliye Bakanlığına ve SGK merkezlerine şikayet etmenizi tavsiye ederim. Sonuç alamamanız halinde elinizdeki fatura farkının tazmini için dava açabilirsiniz.

  8. merhaba instagramdan bı syafadan alısverıs yaptım parayı gonderdım kargo suresı bır hafta denıldı suan ıkı hafta oldu msjlarımı okuyorlar cvp vermıyolar arıyorum acmıyorlarr sonra bıraz arastırdım dolandırıcı bı sayfa oldugunu ogrendım ve suan ne yapacagımı bılmıyorum bu tuketıcı hakem heyetlerıne basvursam olurmu olursa nasıl olcak bu yukardakı paraları anlayamadım benım mı odemem gereken bırsey var sıkayette bulunursam yardımcı olabılırmısınız baska ınsanların kandırılmasını ıstemıyorum

    1. Merhaba,
      Ödediğiniz tutara göre tüketici hakem heyeti ya da tüketici mahkemesi nezdinde başvuru yapabilirsiniz. Eğer bir dolandırıcılık eylemi olduğu kanaatindeyseniz Cumhuriyet Savcılığına dolandırıcılık suçu nedeniyle suç duyurusunda da bulunabilirsiniz. Yazıda yer alan tutarlar, tüketici uyuşmazlıklarında görevli uyuşmazlık çözüm yerinin belirlenmesi için dikkate alınması gereken miktarlardır.

  9. Merhabalar. 1 sene önce kızım için aldığımız telefon faturasının üzerinde kızımın adı yazıyor. Kızım 17 yaşında. Tüketici mahkemesine bizzat kendisi başvurabilir mi?

  10. burak bey selamlar bende kartel faiz ile ilgili dava açtım. bu konuda emsal kararlar varmı. istanbul 12. tüketici mahkemesi dışında.

  11. Merhaba;
    Haziran 2013 tarihinde üniversitemize apple marka bir dizüstü bilgisayar satın aldık. Son üç ay içerisinde aldığımız bilgisayar arıza verdi. İnternetten yaptığımız araştırmalar ve yurtdışında ki apple servisinin incelemesi sonucu ürün üretim olarak ayıplı olduğunu öğrendik. Anakartında ve grafik kartında problem varmış. Apple ürünlerin sorunlu olduğunu resmi olarak kabul etmiş ve arızalı ürünleri ücretsiz onarmak için çalışma başlatmış. Ancak bu ücretsiz onarımı kullanmak için son tarih belirlemiş (Aralık 2017). Biz bu durumdan haberdar olmadığımız ve bizde ki hatalı ürün yeni bozulduğu için geç farkına vardık ve apple belirtikleri ücretsiz onarım tarihi geçtiği için ürünümüzü bu kapsamda onarmadılar.
    Şimdi bu kapsamda tüketici mahkemesine gitmek istiyoruz ama daha önce bu işlemi yapmadığımız için konu ile alakalı bir kaç sorumuz var.

    1- Öncelikle bu ürün Kamu Üniversitesi üzerine faturalı, ürün başkasının adına veya kurum, kuruluşa faturalı iken bireysel olarak tüketici mahkemesine başvura biliyor muyuz?
    2- Fatura kamu kuruluşuna kesildiği için ve ürün ihale usulu alındığı için sadece ürün bilgisi olarak “bilgisayar 1” ibaresi yazılmış. Herhangi bir seri no veya ürünün marka modelini belirtir bir ibare mevcut değil. Bu durum herhangi bir sorun teşkil eder mi ?
    3- Fatura tutarı olarak 6384 TL gözükmekte. 2018 yılı için belirtilen tutarlara göre ile il tüketici heyetine başvurmalıyız. Ancak ürünün muadil güncel modelinin 2018 yılı satış fiyatı 12000TL nin üzerindedir (dolar kuru vs etkileri). Bu koşullarda nereye başvurmamız sağlıklı olacaktır.
    Yardımlarınız ve Görüşleriniz için teşekkür ederim. Saygılarım ile.

    1. Merhaba,
      Ürün faturası kamu kurumu adına düzenlendiği için uyuşmazlığın tüketici hukuku kapsamına girmeyeceğini düşüyorum. Genel hükümlere göre dava açmak gerektiği kanaatindeyim.

  12. Merhaba,
    Bir bankaya isteğim dışında ve onayım alınmaksızın hesabımdaki 14000 tl civarındaki bakiyemi tanımadığım kişilere eft yaptığı için bir avukat aracılığıyla dava açmak istiyorum. tüketici mahkemesine 14000 tl için açılacak dava masrafım olur mu? Olursa ne kadar olur? şimdiden çok teşekkür ederim.

  13. Merhaba Burak Bey,
    Tanınmış bir internet sitesinden 690 TL bir telefon aldım. Fakat telefon , siparişini verdiğim renk gelmedi , ayrıca telefonu da beğenmedim. Aynı gün kolay iade yoluyla kargoya verdim. Fakat firma aksesuarları açılmış diye iademi kabul etmedi. Telefonu denemek için haliyle şarja bağladım. Yasal olarak ne yapabilirim.
    Teşekkür ederim.

  14. ben yaklasik 8 ay once bi araç aldim ve alirken expertiz yaptirdim aracin kaputunda degisen veya biya yok cikti raporda da oyle tabi lakin yeni ogreniyorum TESADUFEN aracin kaputu degismis ben experle gorustugumde bana sadece 150 tl olan exper parasini verebiliriz diyorlar bu arada ben araci alirken kaputunda dolu izleri vardi halada var yaptirmadim sahitlerim var ve experde kamera kayitlari da var demem o ki burdan ne cikartabiliriz sonucu neye varir bunun

  15. Burak Bey iyi günler. 2013 yılında gayrimenkul satış vadi sözleşmesi ile bir konut aldım. Ancak konutun metrekare eksikliğinden şüpheleniyorum. Zaten belediye kayıtlarında da sözleşmeye göre bağımsız bölümün metrekaresi eksik çıktı. Şu durumda hiç ihtar çekmedim. Metrekare eksikliği eksik iş olarak kabul edilmeli mi ? 10 yıllık zamanaşımına mı tabiyim. Farklı yargı kararları mevcut. Kafam çok karıştı. Ayrıca 2018 yılı hakem heyetine başvuru limiti sınırında başvuruda bulunsam değer üstündeki tutar için ise delil niteliğinde karar verilmesini talep etsem ve eğer lehime sonuç çıkarsa hakem heyeti sınırının üzerindeki tutarı tüketici mahkemesi yoluyla talep etsem doğru bir yol izlemiş olur muyum. Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

  16. İyi çalışmalar Green card başvurusu için işlemler yürüten usafis organizasyonundan önliberoyla hizmet aldım. Ertesi gün beni arayarak konsolosluk ve avukatlık işlemleri için 1697 dolar aldılar. Ancak sonrasında tarafıma gönderdikleri mail de bunun extra vip hizmeti olduğunu çekiliş İçin bir işlem olmadığını anladım. Bu hizmeti istemediğimi normal başvuru yapmak istediğimi söyledim ancak kendileri işlemi yaptıklarını ve paramı iade etmeyeceklerini söylediler. Bu durum İçin tüketici mahkemesine mi başvurmalıyım. Teşekkürler

    1. Tüketici hukukunda görevli yer, başvuru tarihinde yürürlükte bulunan miktara göre belirlenir. Bahsettiğiniz tutar yasal sınırların üzerinde olduğu için tüketici mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir.

  17. 2018 yılında sıfır bır araç aldım bır hafta once satmak için bırıyle anlaştım ekspertiz yaptırdı alan kişi sol arka kapıda sokup takma çıktı haliyle aracı satamadım yetkılı srvıs olsun ana merkez olsun faprıka esnasında oynama olmuş olabılırır dıyor lar ben nereye başvurmalıyım maliyet ne olur

  18. Merhaba
    Bir bankadan 11.04.2011 de 16.500 tl ve daha sonra iki sefer kredi kullandım.27.08.2012 de yazı yazarak
    kullandığım kredinin borcunun bittiğini ilgili kredileri kullanırken dosya masrafı sigorta masrafı adı alında ayrıca
    kullandığım kredi kartından kesilen aidatın tarafıma iade edilmesini talep ettim.
    Banka aralık 2015 de icraya veriyor vaki itirazım üzerine Tüketici Mahkemesinde dava açılıyor.Mahkeme Delillerin tebliğinden itibaren
    iki hafta süre verilmesine bu süresi içerisinde bildirilmediği takdirde o delile dayanaktan vazgeçmiş sayılacağına,
    Mahkeme 30.03.2016 da miktar yönünden dava şartı yokluğundan reddine karar verilmiştir. Banka beni arayıp bu borcun
    ödenmesini talep ediyor. Gerekirse de başka açabileceklerini söylüyorlar bu durum ne yapmam gerekiyor cevabınızı bekler saygılarımla

  19. Merhaba Burak Bey,

    Ev sahibi bulunmadan kiralamak istediğim ev için aracı olan emlakçı kiralamayı düşündüğümüz daire için iki nüsha Kira Sözleşmesi imzalattı, şehir dışında bulunduğunu ifade ettiği ev sahibinin ise iki-üç gün sonra şehre dönüşünü müteakip sözleşmeyi imzalatarak bir nüshasını tarafıma teslim edeceğini ifade etti. Emlakçı Hizmet Bedeli olarak bir kirayı tek seferde nakit ve elden tarafımdan talep etti, eşim ve ben de kendisine ilgili meblağı en yakın bankamatikten çekerek elden teslim ettik. Ancak iyi niyetimizle bu ödeme için fatura ya da makbuz benzeri bir belge talebinde bulunmadık maalesef. Bu süreçte emlakçı ayrıca tarafımıza dairenin anahtarını da verdi.

    Eşimle aynı gün konuşup daireyi kiralamaktan vazgeçtik ve ertesi gün öğlen saatlerinde emlakçıyı arayarak henüz ev sahibinin imzalaMAdığını bildiğimiz Kira Sözleşmesi’ni iptal etmek istediğimizi ve kendisine elden tek seferde nakten ödediğimiz Hizmet Bedeli’nin de tarafımıza iadesini talep ettiğimizi ilettim. Kendisi ev sahibini bilgilendirerek sözleşmeyi iptal edebileceğini ancak bir kira bedeli olarak verdiğimiz Emlakçı Hizmet Bedeli’ni geri ödemeyeceğini ifade etti.

    Sözkonusu Emlakçı Hizmet Bedeli’ni geri alma hakkına sahip miyiz Burak Bey? Eğer yanıtınız olumlu ise nasıl hareket etmemizi salık verirsiniz.

    Destek ve zamanınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

    Saygılarımla.

  20. MERHABA BURAK BEY,
    ÖZEL BİR YURDA TELEFONDA KONUŞTUĞUMUZ ÜZERE ÜNİVERSİTESİYİ KAZANAN KARDEŞİMİZİ YAZDIRMACAĞIMIZ SÖYLEDİK KONUŞMAMIZ ÜZERİNE BİZDEN 850,00 TL KAPORA İSTENDİ BİZDE GÖNDERDİK DAHA SONRA DEVLET YURDU ÇIKTIĞI İÇİN HİÇ BİR İŞLEM SÖZLEŞME VS. İMZALAMADAN YATIRDIĞIMIZ TUTARIN İADESİNİ TALEP ETTİK YALNIZ İADEMİZ YAPILMADI YAPMAYACAKLARINI SÖYLEDİLER.
    KONUYLA İLGİLİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ VEYA HANGİ İŞLEMLERİ YAPMALIYIZ
    CEVABINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

    1. Merhaba,
      Konu ile ilgili olarak ikamet ettiğiniz ilçede yer alan hakem heyetine başvurabileceğiniz gibi yurdun bulunduğu yerdeki hakem heyetine de başvurarak söz konusu ücretin tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz.

  21. Merhaba 2017 temmuz ayında dacia stepway marka araç satın aldim SIFIR ancak 1 sene sonunda aracın sol ön kapi iç kısmında üst kısmında paslanma meydana geldi. Servise gittim üretimden dolayi hata olduğu bunuda garanti kapsamında pas kısmını kazıyıp oraya işlem yapmanız gerekir dediler bende işlem yaptırmak istemiyorm sonuçta ben bu arabayı SIFIR aldım arabanın 6 sene paslanmaz garantisi var niye üretim hatasını ben çekeyim haksızmıyım tüketici mahkemesine versem hakkımı alabilirmiyim yenisiyle degıstirme yada değerinin parasal iadesini alabilirmiyim yada böyle birşey yapsam boşa mı zaman kaybederim yardımcı olabilirmisiniz cepten de ulaşabilirsiniz

    1. Merhaba, aracınızda üretim hatası bulunması halinde garanti süresi içerisinde aracın iadesini, değişimini, onarımını ya da ayıp oranında bedel indirimini talep edebilirsiniz.

  22. Merhabalar, Bulunduğum ilde bir bayiden mobilya aldım. Ürünü aldığım mağaza burada dükkanı kapattı. Bende fabrikayla iletişime geçtim. Bursa’dan gelip baktılar ve dönüş yapacaklarını söylediler. Bugün arandım ve bir süre sonra tekrar eve gelip evde oluşan problemi evde gidereceklerini söylediler bende kabul etmedim. Çünkü sorun üreticiden kumaş kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Fatura tutarı yaklaşık 8.000 TL civarında. Ben bu sorunda para iadeli ve ya ürünü yenisiyle değiştirmeli bir seçenekle nasıl bir mahkeme süreci izleyebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür Ederim.

    1. Uyuşmazlığın tutarı nedeniyle tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir. Davayı kendi ikametgah yerinizde ya da karşı tarafın ikametgahında açabilirsiniz. Davayı açmadan bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederim.

  23. Merhabalar Burak bey,tüketici hakem heyetinin kararına karşı itiraz ettim tüketici mahkemesini kazandım.Davalı taraf bana ücreti ödemeyeceğini bu karara itiraz edeceğini söylüyor fakat mahkeme davalının bana ürün bedelini artı dava masraflarını da ödemesi konusunda karar vermiş durumda.Bana bu parayı ödemezlerse ben ne yapabilirim ? Davayı kazandım ama hala ben koşturuyorum peşlerinden.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla.

  24. Merhabalar ben siteden alisveris yaptim urunlerim jasarli gelimce kimse kabul.etmedi bu durumu bende tuketici haklatina basvurdum ve bana bi tebligat geldi urun e odedigim masrafin bana geri iade edilmeaine karar verilmis davali beni ust mahmeye vercegini soyluyor nasil bir yol izlemeliyim tesekkurler

    1. Merhaba,
      Satıcı, tüketici mahkemesinde karara itiraz edecek olsa dahi bu durum kararı icraya koymanıza engel değildir. İcra takibi yolu ile iadesine karar verilen tutarı karşı taraftan talep edebilirsiniz. Ancak satıcı açacağı davayı kazanırsa aldığınız parayı iade etmeniz gerekecektir.

  25. Gayrimenkul alımı için aracı şahısa kaparo namıyla 300TL havale ettim, ertesi gün arazinin resmî yolu olmadığını öğrenince satınalmaktan vazgeçtim.
    Aracı şahıs arazi için verdiğim kaparoyu cayma bedeli addedip iade etmiyor. Kaparoyu geri alabilmek için nereye başvurmalıyım

    1. Merhaba, emlakçının aldığı komisyona ilişkin davalar tüketici mahkemesinde görülmez. Bunun için genel yetkili mahkemede dava açmanız gerekmektedir.

  26. Merhaba Burak bey
    Firma sahibiyim. Bir banka firmamiza uygun masraf alacagini soyleyerek, ihtiyacimiz olan teminat mektuplarini ondan almamizi teklif etti. Ayrica alacagi masraflari resmi maille yazdirip teyit ettirdim. Guvenip teminat mektuplarini aldik ama banka birkac masraftan sonra verdigi sozunu tutmadi. Aldigi masraflari %75-%100 arttirdi. Cevap olarak ise “masraf kesintilerini arttirdik” dedi. Yani resmen bize tuzak yapti. Su anda 900 TL civarinda fazla masraf odedik. Firma oldugumuz icin BDDK ilgilenmiyor, limit dusuk oldugu icin tuketici mahkemesine basvuramiyoruz, mahkemeye gitsek yapacagimiz masraf alacagimizdan yuksek olacak. Delillerimiz olmasina ragmen firma oldugumuz icin hakkimizi arayamiyoruz. Tam bir yalancilik ve dolandiricilik magduruyuz. Resmi olarak soyuluyoruz.Sizce ne yapalim?

Avukata Sor

Diğer okurlarımızın da faydalanması amacıyla sorunuz bu sayfada yayımlanacaktır. İletişim bilgileriniz gizli tutulacaktır.

Sorunuzla ilgili ek bilgi almak veya bilgi vermek için size ulaşabiliriz. Telefon numaranız gizli tutulacaktır.